Kezdjük ott, hogy abban talán mindenki egyetért: az olaszok tudják a tutit, ami a főzést és az evést illeti. Nincs talán olyan ember, aki ne szeretné az olasz konyhát, vagy legalább is valamit, amit az olaszok főznek, vagy tőlük származik. Nem hallottam még olyat, hogy valaki azt mondaná, „fúj, csak pizzát ne, én azt úgy utálom”. De elég, ha csak azt mondom, spagetti, cannelloni, lasagne, risotto, penne all’arrabbiata, ravioli, és máris farkas éhes leszek.
A piccata egy Magyarországon kevésbé ismert olasz fogás, de bátran merem ajánlani, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és nem is bonyolult elkészíteni. Eredetileg halból készítették, de bármilyen más húsból – esetünkben csirkéből – is elkészíthető, és szokták is már ezekből is sütni. A piccata attól piccata, hogy egy könnyű, citromos szósszal készül a lisztben épphogy megforgatott hús. Én most egy tejszínes változatot hoztam, de akik tejmentesen étkeznek, azok se mondjanak le róla, simán kihagyható belőle a tejszín is, és a vaj is. Mégis, ha nem muszáj, én azt mondom, ne hagyd ki a krémes-selymes tejszínt, amitől ez az étel sokkal-sokkal kényeztetőbb lesz.
Hozzávalók:
- 3 csirkemell, szétnyitva, félbevágva
- ½ bögre liszt
- só, bors
- 2 ½ ek olaj
- 1 ek zúzott fokhagyma
- 1 ½ bögre szárnyas alaplé
- 2 ek friss citromlé
- 1 ek vaj
- 1/3 bögre 20%-os tejszín
- 3 ek aprított petrezselyem
Miután a csirkemelleket pillangó alakban szétnyitottuk és elfeleztük, egy nagyobb tányérban összekeverjük a lisztet ¼ teáskanál sóval és ¼ teáskanál borssal. Megforgatjuk benne a hússzeletek mindkét oldalát, majd egy mélyebb serpenyőben, felhevített olajon megsütjük őket. Fontos, hogy ne mozgassuk a szeleteket, miközben sülnek! Az első oldalt kb. 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és még 5-6 percet sütjük. Ha az összes szelet hús megsült, a serpenyőben maradt zsiradékból elkészítjük a szószt. A barnára sült lisztes darabkákat ne bántsuk, nagyon finommá teszik a mártást, csak kapirgáljuk fel az edény aljáról, ha letapadtak. Ha egy evőkanálnyi alá csökkent az olaj mennyisége, akkor először azt pótoljuk, majd megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, aztán felöntjük 1 ¼ bögre alaplével (¼ bögrényit meghagyunk későbbre). Jól elkeverjük, és felforraljuk. Addig főzzük, míg elkezd sűrűsödni, és nagyjából fele mennyiségű marad a serpenyőben. A maradék alaplében csomómentesen elkeverünk egy csapott evőkanál lisztet, és a serpenyőbe öntjük. Kézi habverővel alaposan belekeverjük, közben hozzáadjuk a tejszínt és a citromlét is, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Sóval és borssal fűszerezzük, végül a vajat is hozzákeverjük. A tűzről levéve visszatesszük a csirkét is a mártásba, és az egészet meghintjük aprított petrezselyemmel.
Spagetti tésztával tálaljuk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: